xavi@vallcorbaenginyers.com

+34 611 76 33 93

Què són les comunitats energètiques i com fer-ne una?

Comments (0) Vallcorba

La societat està cada cop més conscienciada sobre la necessitat de les energies renovables així com de la importància de tenir cura del medi ambient i combatre la situació d’emergència climàtica que vivim avui dia.

En aquest context és possible que hagis sentit a parlar sobre les comunitats energètiques. Saps què són? Si la resposta és negativa i vols descobrir-ho així com saber com es formen Segueix llegint!

Què són les comunitats energètiques?

Les comunitats energètiques són entitats jurídiques formades per ciutadans, administradors o pimes, per tal de generar, utilitzar i gestionar localment la seva pròpia energia. Així, amb el propòsit d’assolir el seu objectiu, també persegueixen l’estalvi d’energia i l’eficiència energètica.

Cada comunitat energètica, per complir la seva comesa, compta amb diferents tipus d’activitats, entre les quals podem trobar les següents:

  • Generació d’energia procedent de fonts renovables: Produeixen energia sota un model d’autoconsum compartit i amb diverses plantes de generació col·lectiva.
  • Distribució, gestió, subministrament, agregació i emmagatzematge de l’energia: Per tal de tenir una infraestructura que permeti el funcionament correcte d’una comunitat energètica, s’han de resoldre assumptes com la forma de repartir-la, emmagatzemar-la i proporcionar-la.
  • Serveis d’eficiència energètica: Les comunitats energètiques necessiten serveis d’assessoria perquè tant veïns, com comerços i indústria local puguin reduir-ne el consum i la factura energètica.

Tot i que podem trobar més activitats i fins i tot podríem dividir més les diferents que ja hem esmentat, ja n’és una bona mostra representativa per entendre quines accions ha de dur a terme una entitat d’aquest tipus.

Sabent ja en què consisteix, com funciona? Continua llegint el següent apartat si vols saber-ne més!

Com es formen les comunitats energètiques?

acordando construcción comunidad

En primer lloc, recordar què hem dit al principi d’aquest post, una comunitat energètica neix de la creació d’una entitat jurídica. Això vol dir que hi haurà d’haver o bé una entitat cooperativa o una societat limitada o una comunitat de béns, entre altres tipus d’entitats jurídiques que podem trobar.

Partint d’això, el que necessita una comunitat energètica per al seu funcionament és la redacció del projecte per a la seva posada en marxa. Alhora, això requereix un professional o empresa especialitzada i qualificada per a aquest tipus de tasques. Això és de vital importància ja que, segons el tipus de tecnologies que s’empraran, poden sorgir un tipus o un altre de necessitats, que han de ser satisfetes per complir amb èxit el propòsit pel qual es creen aquestes comunitats.

En aquest context, a Vallcorba Enginyers, podem oferir els nostres serveis ja que som un equip multidisciplinari format per enginyers i arquitectes que ens permeten cobrir aquest tipus de projectes tècnics i acompanyar-te en tot el procés.

Amb l’ajuda d’una empresa com VallCorba Enginyers es podrà realitzar aquest tipus d’instal·lacions sense cap mena de problema i, un cop aprovat el projecte tècnic, els socis de la comunitat es podran encarregar de la contractació de la infraestructura necessària per dur a terme la producció energètica i la gestió corresponent.

¡Fins aquí l’article d’avui! Esperem que us hagi quedat clar què és una comunitat energètica i com es creen o formen. Si estàs interessat en la creació d’una, no dubtis en contactar-nos!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca